Alpes de Haute-Provence Randonnée equestre

Natur och sport

Promenader runt Rians
6,4 km bland olivträd och vinrankor  En favorit (terräng): Oliver och vin
6,5 km längs kanalen – går att gå hur långt som helst… (platt). Välj själv vart du vill vända: Längs kanalen
3,2 km upp och ner bland Rians villor (uppför och nerför): Kulle och villor
5 km upp till Rians vattentorn och sedan tillbaka samma väg (uppför och nerför): Chateau d´Eau (vattentornet)

Golf
Det finns ett stort utbud av attraktiva golfbanor i Provence. Närmaste banan ligger 30 minuter från Rians och heter Golf de la Sainte Baume.

Vandring, forsränning, bergsklättring – Gorges du Verdon
Grand Canyon du Verdon, fantastiskt vacker natur, hisnande berg och grönskande floddalar. Här kan Du ägna dig åt vandring, rafting och bergsklättring. Eller bara njuta av den vackra naturen.

Vandring – Sainte Baume
Sydväst om St Maximin ligger Massif de la Sainte Baume med högsta utsiktspunkt St-Pilon. På vandringsleden upp till St-Pilon ca 1000 m går man förbi ett munkkloster med ett kapell i en grotta. Mycket sevärt. Varje år den 22 juli är det en midnattsmässa i kapellet.
Bästa tiden för vandring är vår, höst och vinter, om du vill vandra mitt i sommaren bör du åka tudigit på morgonen för att undvika hettan mitt på dagen. Information om tillgänglighet pga väder och vind hittar du här.
Vägbeskrivning till Hostellerie de St Baume där ni parkerar bilen (50 min från Rians)
Karta vandringsled St Baume/grottan (franska)

Vandring – Sainte Victoire
Öster om Aix-en-Provence ligger berget Sainte Victoire där konstnären Paul Cézanne målade de flesta av sin tavlor. Innevånarna i Aix-en-Provence har bergen som sitt utflykts- och fritidsområde. Man kan åka runt berget med bil men det finns även många bra vandringsleder. Vi gjorde en vandring upp till toppen nyårsafton 2014. Läs mer här: Topptur på Sainte Victoire
Bästa tiden för vandring är vår, höst och vinter, om du vill vandra mitt i sommaren bör du åka tudigit på morgonen för att undvika hettan mitt på dagen. Information om tillgänglighet pga väder och vind hittar du här.
Vägbeskrivning till Col de Portes där nu parkerar bilen (15 min från Rians)
Karta vandringsled St Victoire (franska)

Vandring – Kalankerna/Les Calanques
Det finns hur många vandringar som helst att göra i de vackra kalankerna runt Marseille. Bästa tiden för vandring är vår, höst och vinter, om du vill vandra mitt i sommaren bör du åka tidigt på morgonen för att undvika hettan mitt på dagen. Information om tillgänglighet pga väder och vind hittar du här.
Här får ni tips på några fina vandringar:
Karta vandringsled Calanques de Cassis (franska)
Karta vandringsled Calanques de Sugiton et de Morgiou (franska)
Karta vandringsled Niolon – Ile d´Eveline (franska)

Paddling/trampbåt – Moustiers St Marie, Lac du Ste Croix/Gorges du Verdon
Norr om Lac du Ste Croix ligger den otroligt mysiga lilla staden Moustier-Ste-Marie (vägbeskrivning). Där kan man beskåda Fayansporslin i nästan varenda butik. Dessutom finns en bergskyrka som man kan vandra upp till. Mellan bergen hänger det en stjärna över stan. Åker man lite högre upp, via Valensole, passerar man troligtvis stora lavendelfält. Lavendeln börjar att blomma sista veckan i juni månad.

När man lämnar Moustier-Ste-Marie så kan man köra östra sidan av Lac du Ste Croix (vägbeskrivning). Kolla vägbeskrivningen ordentligt så att ni kör söderut och inte österut in i Gorges du Verdon. Ni kommer att åka över en bro där ni ser ”canyonen” och efter bron till höger har man möjlighet att hyra trampbåtar, kanoter mm (finns flera uthyrningsställen). Med dessa tar man sig in i en vacker tur i Grand Canyon. Under färden passar man på att bada i det gröna vattnet. En favorit!

På väg hem från Rians kan det vara trevligt att stanna till för en fika i Aups.

Boule
Spela boule på boulebanan i Rians, vanligt är att fransmännen gör detta på eftermiddagen när solen inte är stekande het. Bouleklot finns att låna i huset.

Camargue
Camargue är en av Europas viktigaste våtmarksregioner rik på växt- & djurliv. Se ståtliga rosa flamingos och de klassiska vita vildhästarna.

Luberonbergen
Norr om Aix-en-Provence ligger Luberonbergen och där finns många kända platser där flera berömda konstnärer har haft sina tillhåll.

 

Avstånd från huset

St Victoire: 30 min
Massif de la Sainte Baume: 50 min
Moustiers-St-Marie: 1 tim och 10 min
Camarque: 1,5 tim
Roussillon: 1,5 tim