stader_byar

Byar och städer

Aix en Provence
Aix en Provence är en stor universitetsstad och centrum för kulturen i denna del av Provence. Staden har ca 160 000 innevånare och ligger ca 35 km från Rians. Mitt i centrum finns en berömd boulevard som heter Cours Mirabeau. På ena sidan (solsidan) av boulevarden finns massor av trottoarkafféer där träffas och beskådar gatulivet.

Nice
”Storstaden” Nice är mycket sevärd, särskilt den vackra gamla delen ”Vieux Nice”, strandpromenaden Promenade des Anglais och alla konstmuseer. Missa inte heller den fina parken som går genom stan samt den mysiga marknaden på Cours Saleya.

Avignon
Se det vackra Palais des Papes i Avignon där påvarna levde under 1300-telet, Pont d’Avignon och den stora platsen Place d’Horloge.

Små byar och mindre städer…
Besök små trevliga byar i Luberon: Gordes, Bonnieux, Ménerbes (där Peter Mayle köpte hus), Apt, Roussillon, St-Remy-de-Provence och Les-Baux-de-Provence. Les Baux de Provence är en mycket omtalad by på en klippa i Alpillerna. Trakten runt Les Baux har utmärkt olivolja. Besök den lilla byn Mouriès där Du hittar många lokala producenter med ”vente directe”.

Arles och Orange är också två vackra romerska städer även de värda ett besök.

Lourmarin, en trevlig liten by mellan Aix-en-Provence och Avignon. Stanna till här och ät en härlig lunch på någon av byns många restauranger.

Cassis, den charmiga lilla hamnstaden öster om Marseille känd för utsökt fisk & skaldjur. Njut av ostron, languster eller kanske den lokala specialitén färska sjöborrar och ett glas vitt vin från Cassis.

Andra små byar i Provence som är värda ett besök är Barjols (kända för sina fontäner), St Julien (jättefin utsiktspunkt, åk dit vid fint väder), Fontaines de Vaucluse (kända för sin källa), Gordes (vald till en av Frankrikes charmigaste byar, alla hus är gjorda av sten).

Besök flera små trevliga byar på Rivieran: som Vence, St- Paul-de-Vence, Tourette-sur-Loup, Biot, Eze. Njut av folklivetoch kanske ett boulespel (pétanque) tillsammans med lokalbefolkningen.

I Grasse, parfymens centrum, kan du besöka Galimard och köpa härliga dofter och tvålar att ta med hem.

Avstånd från huset

Aix-en-Provence: 45 min
Cassis: 1 tim
Marseille: 1 tim
Avignon: 1,5 tim