OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bada

Poolen i Rians
Under juli och augusti har den kommunala poolen i Rians öppet varje dag mellan 10-13 och 15-19. Poolen ligger ca 350 m från huset och är mycket trevlig. Den renoverades för några år sedan och har en liten servering där man kan köpa dricka och glass. Tighta badbyxor är ett måste för killar/män, köp innan i Sverige, eller på  Sport 2000 i Saint Maximin. Boxermodell är ok. Badshorts (”lösa”) är förbjudet i pooler i Frankrike.

Esparron, Lac de Ste Croiz och Gorges du Verdon
Förutom Rivieran så rekommenderar vi att åka upp till Esparron de Verdon. Det tar ca 50 min från Rians och är en mycket trevlig dagsutflykt. I Esparron är det klippbad men det finns även barnvänliga stenstränder.

Vägbeskrivning:
Rians – Greoux les Bains – Esparron de Verdon
Esparron de Verson – Quinson – Rians.

Man kan också ta en tur runt sjön Lac de St Croix och stanna till längs byarna (exempelvis Bauden) på vägen. Ett extra plus och något alldeles fantastiskt är att ta en tur till Moustiers St Marie och sedan hyra trampbåt och bada i Gorges du Verdon (Grand Canyon). Vi rekommenderar att åka till Gorges du Verdon på fm, kan vara svårt att få tag på en trampbåt på eftermiddagen, särskilt i juli och augusti.

En lämplig vägrutt för en dagstur till Gorges du Verdon är:
Rians – Moustiers St Marie (lunch) 
Moustiers St Marie – Trampbåt i Gorges du Verdon – Aups – Rians

Peyrolles
Den lilla byn Peyrolles, 20-25 minuter från Rians, har också en liten sjö, Lac de Peyrolles, där man kan bada om man inte vill åka så långt.

Vattenfallet Sillans la Cascade
En vacker naturpromenad på ca 1 km till vattenfallet där man kan ta sig ett dopp, ibland lite kyligt, kan vara uppfriskande under varma sommarmånader.

Pärlorna på rivieran
Cassis är den västligaste badorten längs Franska Rivieran. Förutom den fina stenstranden finns det också små mysiga restauranger kring hamnen. Det är en pittoresk och mysig liten stad som kan besökas även om det inte är badsäsong. Tag gärna en båttur och titta på vikarna (les calanques) västerut.

Cassis och La Ciotat är de närmaste badorterna för oss och det tar ca en timme med bil att åka dit. Österut ligger resten av alla berömda badorter efter Rivieran. Det är bara att välja. Vårt eget favoritställe på rivieran är Le Lavandou (den mindre stranden, Plage de St Clair), tänk dock på att åka tidigt på morgonen för att få bra platser och slippa alla turister på vägarna. Till Le Lavandou tar det 1,5 timme. Vi rekommenderar även Plage l´Estagnol, kan bli en ny favorit!

Ett annat tips är att besöka ön Porquerolles och stranden Plage de Notre Dame. Vi läste förresten i tidningen att den har blivit vald till Europas bästa strand.

Våra svenska vänner Sebbe och Mio rekommenderar Plage l´Escalet som ligger i närheten av Ramatuelle. Vi har varit där själva och det är helt fantastiskt. Vägbeskrivning: Åk mot St Tropez, följ skyltningen mot Ramatuelle, när man kommer till byn åker man inte in i den utan ner mot stranden, Det är skyltat ”L´Escalet” När man kommer ner till havet och man tror att man är framme svänger man till höger och kör upp i backen. Man får betala 4 euro i parkering i en liten kur. När vägen delar sig håller man vänster och när man inte kan köra längre parkerar man. I slutet av parkeringen finns en liten stig (det känns som att man går in på någons gård, ca 20 meter får man slingra sig genom buskar, sen öpnnar sig detta paradis! SÅ värt ett besök. Vi brukar gå ett par hundra meter och ligga på klipporna, men det är blandat klippor & sandstrand.

Avstånd från huset

Poolen i Rians: 3 min
Peyrolles: 20-25 min
Esparron du Verdon: 55 min
Cassis: 1 tim
Gorges du Verdon: 1 tim 20 min
Le Lavandou: 1 tim 35 min