IMG_8162

28

maj

Våra utflyktstips för en toppenvecka!

Vi får många frågor om våra absoluta favoriter och här är en blandning av natur, byar, städer, hav, skog, restauranger mm… Vissa av utflykterna passar bättre på vissa veckodagar pga av öppettider mm men ibland går det naturligtvis att möblera om som man vill.

Det har varit svårt för oss att välja, de olika utflykterna är dessutom säsongoberoende… under vår och höst hamnar till exempel olika slags vandringar högt på topplistan!

Fler tips och utförliga beskrivningar hittar ni under sidan Provence.

/ Victoria och Mikael

Lördag – ”Handla och Rians”

 1. Handla; Carrefour (stänger 20), bagaren i byn (öppet till 13, i rondellen öppet till ca 19), frukt och grönt (Fruit & Legumes i rondellen). Obs – allt man behöver finns på Carrefour men gynna gärna de små handlarna.
 2. Promenera i byn, stanna till vid baren och ta en pastis och/eller ett glas rosé!
 3. Middag hemma och mys på terrassen!

 

Söndag – ”Marknad och vingårdar runt Rians”

 1. Marknad i Jouques (endast söndagar, startar tidigt och stänger vid 12/13-tiden). Grönsaker, frukt, kött, ost mm.
 2. Lunch i Jouques, restaurang Rouge Guinguette. Boka helst innan!
 3. På väg hem från Jouques – spontana vingårdsbesök till en eller flera gårdar som ligger mellan Jouques och Rians: Revelette, St Bacchi, Pigoudet, Toulons, Réaltière.

 

Måndag –  ”En dag vid havet” – 3 alternativ

Välj ett av alternativen:

 1. Cassis: Mysigt och populärt fiskesamhälle öster om Marseille, massor av restauranger att välja mellan. Fin stenstrand, shopping och möjlighet till båttur ut till de berömda Calanquerna.
 2. Niolon: Liten fiskeby vid en av calanquerna som ligger väster om Marseille. Fantastisk och prisvärd restaurang La Pergola med utsikt över havet. Mycket liten stenstrand men möjligt att ta ett dopp.
 3. Route de Cretes från La CiotatCassisCallelongue: Kör den vackra och hisnande vägen ”Route de Cretes” mellan La Ciotat och Cassis. Stanna till i Cassis för en glass och en fika. Åk D559 genom nationalparken, genom Marseilles västra delar och fortsätt mot calanquen Callelongue där ni äter lunch på den fantastiska restaurangen La Grottes innergård. Detta är en heldagsutflykt, ska man hinna med både fika och lunch bör man åka tidigt på morgonen, extra viktigt under turistsäsong.

 

Tisdag – ”Rians och Chateau Vignelaure”

 1. Lunch  – hemma,  på restaurangen Hotel Esplanade eller i Jouques (se restaurangförslag ovan)
 2. Bokad visning/rundvandring och vinprovning på Chateau Vignelaure. Hör av er till Victoria en vecka innan om ni vill ha hjälp med bokningen.

 

Onsdag – ”Heldagsutflykt – 2 alternativ”

Alternativ 1:

 1. Lunch i mysiga bergsbyn Moustiers Sainte Marie
 2. Bad och trampbåt/kanot i vackra Gorges du Verdon med dess turkosa vatten och vackra vyer (i högsäsong bör man börja dagen med trampbåt).

Alternativ 2:

 1. Dagstur över Luberonbergen och besök i Provence kända och pittoreska byar, många med sin egen speciella karaktär, exempelvis, stenbyn Gordes eller Roussillon med sin konstnärsprägel, gula och röda hus och ockrautvinning.

 

Torsdag ”Marknad i Aix och god lunch”

 1. Marknad och shopping i den otroligt mysiga och levande studentstaden Aix (marknad endast tisdagar, torsdagar och lördagar, startar tidigt och stänger vid 12/13-tiden). Grönsaker, frukt, kött, ost, antikviteter, blommor mm.
 2. Lunch på Toinou som ligger utanför Aix. Fantastisk fisk- och skaldjursrestaurang, de har även en egen marknad där de säljer färsk fisk och skaldjur av högsta klass. Alternativt lunch i Aix, exempelvis på resturang Juste en Face.

 

Fredag ”Mysig avslutning – 2 alternativ”

Alternativ 1:

 1. Mysig långlunch hos Madamen på bondgården Ferme d´Espagne. Rustik och äkta provensalsk bondgårdsmiljö utan krusiduller. För ca 25 Euro per person ingår ALLT –   små och stora rätter, pastis, vin i karaff,  läsk till barnen och naturligtvis djur som hör en bondgård till, katter, hundar, höns mm. Bondgården ligger 15 minuter från Rians, bokning ett måste (telefon och på franska).

Alternativ 2:

 1. Otroligt vacker biltur till den lilla byn Saint-Martin ca 15 minuter från Rians. Lunch på Bistrot de Pays med hisnande utsikt – passa på att äta ”Aioli” –  rustik husmanskost med fisk, ångkokade grönsaker och aioli – serveras alltid på fredagar i Provence (som Sveriges ärtsoppa och pannkakor på torsdagar!).
 2. Ta en tur till Varages keramikfabrik och titta på/handla färgglatt porslin från Provence.
 3. Olivoljeprovning runt Aups, vi rekommenderar två gårdar, familjegården Boutique de Moulin och slottet Chateau de Taurenne.
 4. Sista kvällen, middag på lite finare restaurangen La Roquette i Rians, 15 minuters promenad från huset. Boka innan!
Av admin|Att göra, Semester|Inga kommentarer

Lämna en kommentar