toppbild

08

jan

Topptur på Sainte Victoire

Konstnären Cezanne hade en liten stuga vid foten av Sainte Victoire och blev i princip besatt av att måla av det kalkstensvita berget. Antagligen för att Sainte Victoire av många är känt för att vara Provence vackraste berg. Från toppen ”Pique de mouche” på 1010 m höjd har man en fantastisk utsikt över Provence med dess skogar, byar och vinfält. Klara dagar ser du till och med de franska och italienska alperna!

Rians ligger vid foten av Sainte Victoires östra sida och är en bra utgångspunkt för dig som tycker om att vandra. Det finns många olika vandringar och leder att välja mellan, allt från några timmar till en heldagstur. Här kan du läsa mer om att vandra på Sainte Victoire.

Vår premiärtur på Sainte Victoire skedde på självaste nyårsafton. Vi packade en picknickryggsäck och gick ner till caféet i Rians där vi hade bestämt träff med våra kompisar. Vi tog en kaffe och vid 10-tiden åkte vi i karavan till Sainte Victoire. Bilturen tog ca en kvart och vi parkerade vid ”Col de portes” som ligger på ca 600 meters höjd.

Vi vandrade lite drygt 1,5 timme bland gamla ekar och vilt växande rosmarin, timjan och lavendel. Personligen så är det nog naturen som gör Provence så väldigt speciellt för mig. Jag överdriver inte när jag säger att det luktar rosmarin och timjan hela vägen upp.

När vi kom upp till toppen blåste det ganska kallt men vi stannade en stund och njöt av den vackra utsikten. Vi gick sedan ner en liten bit, till en plats där vi kunde hitta lite lä och där satte vi oss ner och packade upp väskan med paté, ostar, baguette, skinka och korvar. Francois hade övertygat oss om att det var viktigt att ta med lite rödvin också, och ja, han hade rätt – det passade mycket bra till picknicken. Tillsammans med vårt sällskap hoppas vi nu att vi har skapat en tradition – Nyårsvandringen.

Hela turen tog ca 3 timmar och vi gick totalt 8 km. Med picknickpaus, fotograferande och en stund på toppen för att njuta av utsikten får man räkna med att hela utflykten tar ca 4-5 timmar.

/ Victoria

 

Mer information:
www.grandsitesaintevictoire.com
www.aixenprovencetourism.com

Observera att Sainte Victoires vandringsleder stänger under vissa tider på dagen under de varmaste och torraste perioderna när brandrisken är som störst (vanligtvis mitt på dagen/em i juli och augusti).

 

Film från toppen:

 

Bilder från turen:

Av admin|Okategoriserade|Inga kommentarer

Lämna en kommentar