utvald bild 2

01

feb

Sigge och Chateau Vignelaure

Chateau Vigneluare, en av Provence bästa vingårdar (om jag får säga det själv) som ligger några kilometer från Rians, var min arbetsplats mellan 2001 och 2008 – sju år med fantastiska minnen. Tiden på Vignelaure kan så här i efterhand kännas overklig, speciellt när jag tittar på bilderna som jag letat fram till detta blogginlägg.

Det var visserligen hårt arbete men det jag kommer ihåg mest var sammanhållningen och alla människor jag fick träffa, allt ifrån de som jobbade på kontoret och ute i vingården, till alla kunder och grupper jag fick ta hand om och besöka.

En av mina absolut bästa vänner från tiden i Frankrike är Sigge. Han började jobba på Vignelaure något år efter mig och han jobbar fortfarande kvar. Jag kontaktade Sigge och tänkte att han skulle få berätta lite mer om Vignelaure och vad som händer där nu, vem vet, det kanske kan vara intressant för kommande semesterfirare (!).

Bilden ovan är lånad från Chateau Vignelaures facebooksida.

 
IMG_3728
Besök hos Sigge på Chateau Vignelaure, oktober 2014 (konstresa)

 

Intervju med Sigge, januari 2015

 
Du har ju världens coolaste titel Sigge, berätta, vad gör en ”Maitre de Chai”?
Att vara Maitre de chai innebär att jag har huvudansvaret för all verksamhet i vinkällaren, allt från att druvorna kommer in, till att flaskorna går ut från lagret.

Under skördeperioden, dvs i september/oktober, är huvuduppgiften framställning av basvinerna och därefter kommer uppgifter som blandning för att uppnå det färdiga vinet för rosén och det vita vinet, eller lagring på ekfat för det röda. Blandningen skapar vi i team, Philippe, Fabrice och jag.

Att ta hand om lagret ingår också i arbetsuppgifterna. Det måste alltid finnas tillräckliga mängder paletter av varje vin för att kunna möta kundbehovet utan större dröjsmal. Så det gäller att planera buteljeringar och volymer säljfärdigt vin under olika perioder av året.

Självklart blir det en hel del pappersarbete också eftersom vi befinner oss i Frankrike. Viktigt är HACCP, vilket är ett register som maste hållas som ger en möjlighet att spåra varje enskild butelj ända tillbaka till var den skördades i vingarden och hur den har framställts.

 

Och vad händer just nu i januari?
Just nu är rosén filtrerad och redo för försäljning, vi har redan buteljerat en mindre del (20 000 flaskor). Det röda vinet är lagt på ekfat parallellt med att vi håller på att blanda ihop det röda Chateauvinet av årgång 2012. Det vita vinet är ännu inte klart för blandning, det ligger på tank och lagras ”sur lie”.

 

Hur går det med den svenska marknaden nu när du är ensam kvar…? (ja, med glimten i ögat)
Jo, riktigt bra. Jag har nu ansvaret för exporten till Sverige, Norge och Finland. Härligt med tre monopolländer! Viktigast är dock den svenska marknaden där vi lyckas strålande med främst Chateaurosén, men även det röda Chateauvinet.
Förra året tog Sverige en fjärdedel av den totala produktionen av Chateau rosé 2013 och i den svenska pressen har vi under de senaste tre åren lyfts fram som en av Sveriges absolut bästa roséviner.
 

Vad händer just nu i vingården då, så här på vintern menar jag?
Ute i vingården pågår beskärningen för fullt. Dessutom utförs nödvändiga reparationer, stolpar som knäckts under skörden, vajrar som kapats osv.
 

Vi var ju ner och hälsade på er under skörden, hur blev resultatet?
Årets skörd gav en riktigt stor volym, 2000 hektoliter, vilket är den största sedan år 2000. Samtidigt fick vi in druvor av hög kvalitet och i mycket gott skick. Vi hade otroligt tur med vädret, runt om oss såg vi åskväder dagligen, men vi drabbdes aldrig. Det var dock ganska tufft för många andra vinproducenter i Provence. Så just nu har vi tankar och ekfat fulla av riktigt bra viner!

Vi är klart nöjda, men det var hårt jobb under närmare sex veckor. Jag och Fabrice jobbade 9-10 timmar om dagen, sju dagar i veckan och det var en ständig sprint!

 

Ni har ju börjat med vita viner de senaste åren, hur går det?
Det vita vinet började vi framställa efter skörden 2012, men det första året gav väldigt små volymer och saknade den nivå vi vill uppnå så det har aldrig kommit ut pa marknaden. 2013 gav en något större volym, men vi förlorade viktiga beståndsdelar pga vildsvinens förkärlek till söta druvor… Vi lyckades dock göra en riktigt bra vit Chateau samt ett andravin av god kvalitet. Andravinet är redan slut, gick upp till Danmark. Chateauvinet har vi ännu inte börjat sälja, men det finns inte mer än 800 flaskor. Druvorna som ingår i de båda vinerna är Vermentino (Rolle) och Roussanne.

Skörden 2014 blev betydligt större och vi hoppas på att kunna göra 3-5000 flaskor av det vita Chateauvinet, men det viktigaste är att kvaliteten blir mycket hög så siktet är inte hög volym. Dessutom har vi fler druvor att arbeta med. Förutom vermentino och roussanne så har vi ocksa semillon och sauvignon blanc. En stor del av Chateauvinet består av vin som har jäst och lagrats på ekfat, sa resultatet blir ett ganska runt och fylligt vitt vin.
 

Tack Sigge – vi ses snart igen kompis!

// Victoria

 
Här ett blandat album från livet på Vignelaure:

Av admin|Att göra, Minnen, Okategoriserade, Rians, Vingårdar|4 kommentarer

Kommentarer

 1. Kim Mortensen
  februari 2nd, 2015

  Mycket bra ! Riktigt kul att läsa.

 2. Iréne Barfoot Ekelund
  februari 2nd, 2015

  Verkligen härligt att läsa detta!!

  Jag har vid ett par tillfällen haft förmånen att kunna besöka denna fantastiska vingård, och jag hoppas innerligt att jag får möjligheten att göra om det!
  Förutom det excellenta vinet, finns ju så mycket mer att se och uppleva på plats… Underbart!

  Med vänliga hälsningar
  Iréne Barfoot Ekelund

 3. Fredrik (L)
  februari 2nd, 2015

  Du är duktig du ! Kram Fredrik (L)

 4. Anders Johnsson
  februari 2nd, 2015

  Visst har man anledning att vara stolt över sin lillebror?

Lämna en kommentar