IMG_0397

11

apr

Olivoljeprovning

Något vi aldrig gjort förut – olivoljeprovning! Vi tog sikte på tre olika gårdar med lite olika karaktär:  ett kooperativ, en mindre familjegård och en stort och ett flådigt slott.

Vi tog med oss vår vän Johan och på franskt vis inledde vi naturligtvis men en rejäl lunch på restaurang ”Bistrot de Pays” i grannbyn St. Martin. Efter det körde vi till Varages där det finns ett olivoljekooperativ och där många ”mindre” olivodlare lämnar sina oliver för oljeproduktion. Tyvärr visade det sig att det var stängt, men vi hade tur och hittade deras oljor på Varages kända keramikfabrik.

Nästa stopp – Aups. Efter en kort vätskepaus med svalkande ”panaché” (öl blandat med fruktsoda typ) letade vi rätt på lilla familjeföretaget  ”La Boutique du Moulin” som varit igång sedan 1700-talet. Fantastiskt bemötande av den glade ägaren som berättade om hur hans släkt drivit gården i flera generationer. Vi fick prova många olika oljor, allt från milda och neutrala matoljor till fruktiga och peppriga salladsoljor – bestämde oss för att köpa med oss den fruktigare varianten.

Sista stoppet – Chateau de Taurenne  – vilket ställe! Utsikten, olivlundarna, slottet och naturen runt omkring…. makalöst vackert. Här fick vi prova åtta olika oljor och Madamen berättade ingående om varje olivsort och vad oljorna passade bäst till. Här var det mycket svårt att välja men det blev en aromatisk olja (citron) och en mild fruktig variant som passar både till matlagning och sallader.

Ja just ja, på väg till Taurenne körde vi fel, trodde vi hamnat rätt, men istället hade vi kört till en gård där det gjorde fruktmarmelader och chutney – gjorde ingenting, blev några burkar där också :-) (Domaine de la Tuillière, ligger någon km innan Taurenne).

Det här var verkligen en fantastisk eftermiddag – rekommenderas varmt!

/ Victoria och Micke

 

Av admin|Att göra, Okategoriserade|1 kommentar

Kommentarer

  1. Johan
    april 11th, 2017

    Tack för en underbart utflykt, jag fick också med mig några prover som ska avnjutas under påsken!

Lämna en kommentar